KEBUN BUAH-BUAHAN MAK
My mother owns an orchard that she inherited from my grandfather . It is about 6 km from our home. A suburban fruit orchard actually . Mother also bought another piece of land nearby from her savings . What variety of fruit trees ? Durian , mangosteen , rambutan , ....When it is in season , there will be an abundance of fruits . My mother will sell the durian , rambutan and mangosteen . Some durian will be fermented and used in cooking or turn into candy .
Mak ada dusun buah-buahan lebih kurang 6 km dari rumah . Dusun pinggir bandar . Dusun ini adalah peninggalan arwah Atok . Mak juga ada beli tanah berhampiran dengan hasil tabungan . Ada durian , manggis , langsat , rambai, rambutan , pulasan , sukun dan asam gelugur . Bila musim durian dan manggis , buahnya melimpah ruah . Mak jual durian , rambutan dan manggis . Ada juga durian yang dibuat tempoyak dan lempuk . Manggis dan rambutan pula dijadikan jam . Kami tak pernah beli jam apatah lagi mentega kacang . Semua terasa mahal. Rambutan perlu dibuang biji begitu juga manggis . Kemudian akan dimasak atas api perlahan dengan sukatan gula yang secukupnya . Simpan dalam botol dan untuk tahan masukkan dalam peti ais . Hari ini saya menanam roselle yang saya jadikan jus dan jam . Tunjuk ajar mak saya masih ingat dan praktikkan. Dengan kemudahan internet saya pun mencari resepi jam roselle . Praktikal bersama mak masih terbayang di hati dan minda .
Mak ada dusun buah-buahan lebih kurang 6 km dari rumah . Dusun pinggir bandar . Dusun ini adalah peninggalan arwah Atok . Mak juga ada beli tanah berhampiran dengan hasil tabungan . Ada durian , manggis , langsat , rambai, rambutan , pulasan , sukun dan asam gelugur . Bila musim durian dan manggis , buahnya melimpah ruah . Mak jual durian , rambutan dan manggis . Ada juga durian yang dibuat tempoyak dan lempuk . Manggis dan rambutan pula dijadikan jam . Kami tak pernah beli jam apatah lagi mentega kacang . Semua terasa mahal. Rambutan perlu dibuang biji begitu juga manggis . Kemudian akan dimasak atas api perlahan dengan sukatan gula yang secukupnya . Simpan dalam botol dan untuk tahan masukkan dalam peti ais . Hari ini saya menanam roselle yang saya jadikan jus dan jam . Tunjuk ajar mak saya masih ingat dan praktikkan. Dengan kemudahan internet saya pun mencari resepi jam roselle . Praktikal bersama mak masih terbayang di hati dan minda .
Comments
Post a Comment